Simpozionul internaţional „Familia creştină, între tradiţie şi contemporaneitate” de la Oradea


La invitația doamnei Viorica Cherteş, președinte a Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, anul acesta am participat şi noi la simpozionul cu tema ” Familia creștină, între tradiție și contemporaneitate”, organizată la Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În perioada 26-28 mai 2011, s-a desfasurat la Oradea întâlnirea anuală a organizatiilor de femei ortodoxe din eparhiile Patriarhiei Române. Evenimentul, o premieră pentru Oradea, a fost organizat de Asociatia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și a fost gazduit de Manastirea ‘Sfânta Cruce’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

La întâlnire au participat asociații ale Femeilor Ortodoxe Române din Iași, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin, Sibiu, Timișoara, Caransebeș, Cluj, Satu Mare și Baia Mare, precum și reprezentante ale Femeilor Ortodoxe Române din Ungaria. Programul manifestării a început cu Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, oficiate în biserica mare a mănăstirii.

În sala festivă s-au susținut alocuțiuni tematice. Parintele Radu Rus, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, a transmis chiriarhului Oradiei mesajul: ‘În societatea noastră este nevoie de foarte multa misiune prin participarea noastră, a tuturor, iar în misiunea generala pe care Biserica o are în lume, femeia a ocupat dintotdeauna un rol foarte important si, cu atât mai mult, rolul acesta este unul major astazi. Ați acceptat sa veniți azi la Oradea și să va întâlniți aici, la Sfânta Cruce, și să învățați unele din experiențele celorlalte ca să puteți contribui și cu mai multă eficiență la misiunea Bisericii în societate. Este o mare bucurie ca această întâlnire a organizatiilor femeilor ortodoxe din Patriarhia Româna sa fie găzduită de Episcopia Ortodoxa Româna a Oradiei’.

Simpozion despre familia creștină

A urmat un simpozion cu tema ‘Familia creștină – între traditie și modernitate’, structurat pe două părți, prima cuprinzând o scurtă prezentare a activității AFOREO, susținută de doamna profesoara Maria Ungur, apoi au fost înfățișate publicului câteva repere ale spatiului geografic, cultural și spiritual bihorean, cu ajutorul prof. Maria Cristea, iar prof. Nela Axinte a vorbit despre mănăstiri și schituri din Bihor.

În cea de-a doua parte s-au susținut prelegeri cu teme precum „Însemnătatea Tainei Sfântului Botez  și a Sfintei Cununii în societatea de azi” de catre prof. Cosmina Jaglea, Sibiu; „Cultul familiei în satul traditional românesc” de prof. Angela Olaru, Iași; „Familia din România în context legislativ” de lect. univ. dr. Claudia Timofte, Oradea; „Lăsați copiii să vină la Mine” de prof. Nela Axinte, Oradea; „Părintele Arsenie Boca despre familie” de prof. Floarea Sălăgean, Reghin; „Școala familiei” de ing. Delia Zamfirescu, Râmnicu Vâlcea.

Viorica Cherteș, președinta AFOREO, a vorbit despre valorile familiei în societatea modernă: ‘Trăim într-o lume secularizată, în care valorile creștine sunt din ce în ce mai perimate. Am considerat de bun augur să organizăm acest simpozion și, având în vedere că pentru Biserica Ortodoxa Româna anul 2011 este Anul Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, am considerat că este de datoria noastră să organizăm acest simpozion cu tema ‘Familia creștină, între tradiție și modernitate”. Margarita Vlad, de la Societatea Femeilor Ortodoxe din Iași, a arătat că „această sesiune aduce în prim-plan o serie de îndatoriri care ne revin”. În cadrul evenimentului a fost organizata și o expoziție cu obiecte tradiționale. Întâlnirea a continuat cu un tur al cetății de pe malul râului Crișul Repede, apoi participanții au vizitat Catedrala ortodoxa româna, Liceul românesc „Nicolae Bălcescu”și redacția ziarului „Foaia Românească”din Gyula, Ungaria.

sursa: basilica.ro