Final de proiect „Incluziune socială prin servicii de voluntariat” 2104


Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Maramureş ,,MironosiţeleFemei”, de pe lângă Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, preşedinte de onoare PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, preot coordinator Viorel Bud, preşedintă executivă Varvara Pop, a încheiat proiectul: Incluziune socială prin servicii de voluntariat”,  cofinanţat de  Consiliul Local Baia Mare, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, în cadrul căruia s-au desfăşurat activităţi pe două programe: copii şi vârstnici. Unele dintre activităţi au fostdesfăşurate în parteneriat cu EpiscopiaOrtodoxăRomână a MaramureşuluişiSătmarului, CatedralaEpiscopalăOrtodoxă „SfântaTreime” Școala Gimnazială Lucian Blaga”.

Copiii au participat la activitatile educationale si de relaxare organizate, cum ar fi: pentru dezvoltarea abilitatilor manuale: desen, pictura, arta decorativa, decupat, lipit, confectionarea modulelor pentru Quiling, colorarea scoicilor si montarea acestora pentru decorarea anumitor obiecte, confectionarea de bratari din elastic, confectionarea ornamente de Craciun, efectuarea izvoadelor pentru pictura alfabetului ingerilor, invatarea cusaturilor simple la masina de cusut; activitati de indemanare si recreative: joc sus-jos, puzzle, lego, constructii din cuburi, nu te supara frate, remi, dar si lecturarea unor povesti, sarbatorirea zilelor de nastere, lectii de muzica: activitati religioase: citirea unor pilde, explicarea acestora de preotul nostru coordonator, invatarea de rugaciuni si de colinzi noi.  Pe parcursul acestor luni, copii au avut parte de mai multe mese (agape) daruite de membrii voluntari ai asociatiei.

De asemenea copii au facut o excursie in parcul municipal, cu ocazia zilei de 1 Iunie 2014 toti copii au primit cadouri constand in  incaltaminte noua, dulciuri si jucarii, , impreuna cu voluntarele asociatiei au vizitat  Muzeului Satului unde s-a sarbatorit ia romaneasca, au vazut cum se fac vasele de lut, insigne cu ii, casele taranesti, portul popular, etc., impreuna cu parinti si voluntary ai  asociatiei au vizionat Circul ‘ Aquatico Belluci’. Copiii au participat la activitatile relationare si indemanare desfasurate alaturi de tinerii cu dizabilitati din cadrul Centrului de zi ASSOC. Astfel, au confectionat bratari, au pictat, s-au jucat impreuna diverse jocuri.De Sarbatoarea Castanelor, copiii impreuna cu voluntarii asociatiei au vizitat standurile cu obiecte traditionale, au vizionat piesa de teatru „Muzicantii din Bremen” la Teatrul de Papusi, dupa care s-au distrat in parcul de distractii, impreuna cu voluntarii au participat la Sfanta

 Liturghie de la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”,domnul profesor Mircea Vank de la Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga”le-a vorbit despre importanta participarii la programul scolar si despre nevoile pe care le au fiecare pentru a nu abandona scoala.și împreună au participat la activitati sportive in sala de sport de la Liceul teoretic “Emil Racoviţă”.

Varstnicii au participat la activitatile de socializare organizate in cadrul Centrului, activitati religioase, activitati de indemanare (cusut, impletit,). Au avut loc intalniri cu doamna Rodica Bud (asistent farmacie) care le-a dat sfaturi despre sanatatea trupeasca dar si despre cea sufleteasca.În  perioada Postului Sfintei Marii, impreuna cu preotul coordonator s-a facut Paraclisul Maicii Domnului, si s-au cantat pricesne. In cadrul intalnirilor s-au facut acatiste si pentru cei bolnavi si de multumire. De asemenea au avut loc discutii despre problemele cu care se confrunta beneficiarii si cautarea de solutii pentru rezolvarea sau macar ameliorarea acestora, cu ajutorul preotului  coordonator Viorel Bud, s-a organizat un pelerinaj  la Manastirea Prislop, la mormantul parintelui Arsenie Boca si la Manastirea Dumbrava din jud. Cluj.Cu ocazia Zilei Internationale a Varstnicilor  a avut loc seminarul cu tema: Cum sa imbatranesti frumos ! dupa care a urmat o masa festiva. Seminarul s-a desfasurat la Restaurantul Salsa.

Varstnicii impreuna cu voluntarii au participat la spectacolul concurs de romante „Poveste de Toamna” editia a IV-a organizat de Ansamblul National Transilvania,iar spre finalul proiectului a avut loc un seminar cu tema „Postul si rugaciunea cel mai bun medicament”. S-au sarbatorit zilele de nastere ale beneficiarilor.

Atât copiii, cât şi vârstnicii, au primit lunar pachete cu alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte sau alte obiecte necesare, iar copii în mod special au primit rechizite și toate cele necesare pentru școală. Activităţile proiectului au venit în întâmpinarea obiectivelor strategiei naţionale de dezvoltare socială. În acest sens, acest proiect contribuie la eradicarea sărăciei prin integrarea socială, atât a copiilor proveniţi din familii cu dificultăţi, cât şi a persoanelor vârstnice

IMG_3451IMG_3385IMG_3366IMG_3350IMG_3328IMG_3320IMG_3316IMG_3311IMG_3309IMG_3025IMG_2993IMG_2964IMG_2895IMG_2888IMG_2887IMG_2768IMG_2704IMG_2510IMG_2503IMG_2498